Vállalatunk

Az innováció ösztönzése a sokszínűség és a befogadás révén

2021. 09. 21

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Ha eltérő hátterű emberek kerülnek össze, végtelen lehetőség nyílik az újdonságok feltalálására.

A sokszínű és befogadó csapat inspirálóan hat az innovációra és alapvető fontosságú vállalatunk sikere szempontjából. A különféle hátterű emberekből álló környezet abban is segít, hogy jobban megértsük az általunk kiszolgált ügyfelek, egészségügyi szolgáltatók és betegek – köztük a megváltozott munkaképességűek – egyedi igényeit.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ünnepeljük munkaerőnk sokszínűségét, valamint a méltányosság, a szerepvállalás, az elkötelezettség és az összetartozás kultúráját:

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ünnepeljük munkaerőnk sokszínűségét, valamint a méltányosság, a szerepvállalás, az elkötelezettség és az összetartozás kultúráját:

01

Neurodivergens tehetségek felvétele

Vállalatunk és az Accenture közös vonása a sokszínű munkaerő kiépítése melletti mély elkötelezettség. Az Accenture a Fortune Global 500 vállalatai közé tartozik. Vezető szerepet tölt be a digitális és felhőalapú technológiák, illetve a biztonság terén, ahol a sokszínűség és a befogadás célkitűzéseik középpontjában áll.

Közös elkötelezettség jegyében az MSD és az Accenture közös programot indított capABILITY in Action néven a neurodivergens tehetségek felvételére, és ennek érdekében a Rangam Consultants Inc. munkaerő-megoldásokkal foglalkozó nemzetközi vállalattal is összefogott. A Rangam kisebbségi származású, női tulajdonosi háttérrel rendelkező sokszínű vállalat, amely arról ismert, hogy a fogyatékkal élők számára is befogadó munkakörnyezetet biztosít. A vállalat a Disability:IN tanúsítványa szerint egy “fogyatékossággal élő személy tulajdonában lévő vállalkozás” (Disability Owned Business Enterprise, DOBE). A Rangam SourceAbled névre hallgató programja a fogyatékosság terén szerzett szakértelmükre és kialakított hálózatukra építve neurodivergens tehetségek bevonzására, toborzására és megtartásra törekszik, egyúttal pedig biztosítja, hogy a felvett munkatársak befogadó és támogató környezetbe kerülnek.

A program elindításának keretében autizmussal kapcsolatos felvilágosító képzést szerveztek a dolgozók számára arról, hogyan lehet az autista emberek számára vonzó és befogadó környezetet teremteni.

„Nagyon meglepett, hogy mennyire kedves és együttérző mindenki a Rangamnál, az Accenture-nél és az MSD-nél. Mindez nagyon pozitív élmény volt számomra.”

Jila Naraghi
A Rangam SourceAbled csapatának tagja és az Accenture új dolgozója az MSD-nél

02

Beszállítói sokszínűség

Ahogy az esélyegyenlőségen alapuló foglalkoztatás központi fontosságú vállalatunk személyzeti szabályzatai és eljárásai szempontjából, tudjuk, hogy a beszállítói sokszínűség versenyelőnyt jelent vállalatunk számára, és pozitív hatással van a globális közösségre.

2021 júliusában beszállítói sokszínűségi programunknak köszönhetően vállalatunk elnyerte a Disability:IN fogyatékossággal élő személy tulajdonában lévő vállalkozást támogató top vállalat díját. Ezzel a díjjal azt a vállalatot tüntetik ki, amelyik kimagasló teljesítményt nyújt a Disability:IN tanúsítvánnyal rendelkező, fogyatékossággal élő személy tulajdonában (beleértve a szolgálat közben megsérült veteránok tulajdonában) lévő vállalkozások bevonása terén, valamint általánosságban elkötelezett amellett, hogy fogyatékossággal élő személy tulajdonában lévő vállalkozásokat vonjon be ellátásilánc-folyamataiba és beszállítói sokszínűségi programjaiba.

Az MSD 1985-ben indított beszállítói sokszínűségi programjának küldetése, hogy oktassa, felkészítse és képessé tegye a munkatársakat arra, hogy a minősített, sokszínű beszállítókat versenyképes áron hatékonyan bevonják globális beszerzési tevékenységeibe, a növekedés és az innováció ösztönzése mellett.

„Valljuk, hogy vállalatunk – és egyben a társadalom – sikere azon múlik, hogy lehetővé tegyük a sokszínű vállalkozások számára, hogy részt kapjanak és növekedhessenek a globális piacon.

Susanna Webber
vezető alelnök és beszerzési vezető

03

A globális sokszínűség és befogadás (GD&I) hónapja

2015 óta minden évben szeptemberben ünnepeljük a globális sokszínűség és befogadás megélésének hónapját, hogy előmozdítsuk a sokszínűséggel, méltányossággal és befogadással kapcsolatos érdemi vitákat és tanulást, egyúttal pedig ráirányítsuk a figyelmet a sokszínűség- és befogadás-központú munkára és azokra, akik vállalatunkat egyedivé teszik. A GD&I megélésének hónapja növeli a vállalat üzleti teljesítményét, elősegíti a csapaton belüli sokszínűség és befogadás kialakulását, és fórumot ad dolgozóinknak tapasztalataik megosztására. Olvasson további részleteket a sokszínűség és befogadás hónapjáról.

„Megszilárdítottuk elkötelezettségünket amellett, hogy a sokszínűséget és a befogadást az üzleti növekedés központi stratégiájává tegyük. E törekvésekből egyértelmű cél körvonalazódott: egy globálisan sokszínűbb és befogadóbb munkahely megteremtése dolgozóink számára az összetartozás, az elkötelezettség, a méltányosság és a szerepvállalás környezetének kialakítása révén a betegek eredményesebb gyógyulása érdekében.”

Celeste Warren
Humánerőforrás-alelnök és sokszínűségért felelős vezető

04

Dolgozói üzleti erőforráscsoportok (EBRGs)

A dolgozói üzleti erőforráscsoportok létrehozásával úttörő és globális szemléletet valósítottunk meg sokszínűségi stratégiánk terén. A tíz csoportból álló és több mint 19 000 taggal rendelkező erőforráscsoportok létfontosságú szerepet játszanak a befogadó kultúra előmozdításában és a dolgozóink karrierfejlődésének támogatásában. Ezek a csoportok képviselik a vállalatunkon belüli sokszínűséget, és tükrözik azokat a közösségeket, amelyekben élünk és amelyeket szolgálunk.

 • Alianza
 • Asia Pacific Association
 • capAbility Network
 • Interfaith Organization
 • League of Employees of African Descent
 • Native American & Global Indigenous People
 • Next Gen Network
 • Rainbow Alliance
 • Veterans Leadership Network
 • Women’s Network

„Büszke vagyok a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás iránti, nagy múltra visszatekintő elkötelezettségünkre. Ennek köszönhetően még innovatívabbá és agilisabbá váltunk – olyan vállalattá, amely jobban alkalmazkodik a dolgozóink, a betegek és az ügyfeleink igényeihez.”

Marcos Roberto da Costa
Működési kiválóságért felelős alelnök, az MMD (Merck Manufacturing Division), és az MSD capABILITY Network erőforráscsoportjainak vezető támogatója

Vállalatunk

Segítünk pályamegszakítás után visszatérni a munkába

2021. 09. 21

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Az MSD visszatérési ösztöndíjat kínál olyan kiaknázatlan tehetségek számára, akik korábban karrierjük szüneteltetése mellett döntöttek.

Giuliana Madden az MSD-nél vezető kutatóként a steril folyadékok előállítási részlegen dolgozott. Akkor távozott tőlünk, amikor gyermekei születtek, és aggodalommal töltötte el, hogy egész nap távol kell lennie tőlük.

„Három ilyen kis gyerekkel fontos volt számomra, hogy otthon maradjak” – mondta Madden.

Madden akkor döntött úgy, hogy abbahagyja a munkát, amikor a harmadik gyermekével lett várandós, miközben egy egy-, illetve hároméves várta otthon.

Tizenegy évvel később, mikor már mindhárom gyermeke egész nap az iskolában volt, Maddent foglalkoztatni kezdte a munkába való visszatérés gondolata. Az önéletrajzában tátongó lyuk azonban igencsak nyomasztotta az álláskeresésre való készülés közben.

„Nagyon stresszes helyzet volt. Azt sem tudtam, hogy milyen pozícióban tudnék egyáltalán elhelyezkedni.”


Giuliana Madden
Vezető kutató

Sajnos egyes felvételiztető vezetők szemében a Maddenéhez hasonló hosszú kihagyás intő jelnek számít. Megfelelő magyarázat híján egy ilyen szünet rossz benyomást kelthet, még akkor is, ha a hátterében nemes döntés áll – például főállású anyaság, idős vagy beteg családtag gondozása, vagy a hon szolgálata.

A karrier újragondolása

Vállalatunknál megpróbáljuk megszüntetni a gyakran a pályamegszakítással járó megbélyegzést.

A nők munkába való visszatérésének támogatása érdekében a Society for Women Engineers nonprofit szervezettel és az iReLaunch csapatával összefogva létrehoztuk a Re-invent (Újragondolás) programot, amely hat hónapon át visszatérési ösztöndíjat biztosít a tapasztalt, szakmai háttérrel rendelkező korábbi munkatársaknak. A visszatérési ösztöndíj gyakorlatilag teljes munkaidős gyakornoki munkát jelent olyan felnőttek számára, akik kihagyás után ismét munkába szeretnének állni.

„A visszatérők – gyakran rengeteg energiával és lelkesedéssel párosuló – érett szemléletmódot hoznak” – mondja Tiffany Kilgore, globális toborzási igazgató. „Visszatérő munkatársainktól tudjuk, úgy érzik, hogy noha a távollét célokkal és tartalommal teli volt, van még a szakmai pályafutás terén hova fejlődni.”

A visszatérő szakemberek számára indított szakmai gyakornoki programok csendben más iparágakban is megjelentek – méghozzá pont jó időben. Egyes pénzügyi szakemberek szerint a COVID-19-járvány okozta globális recesszió következtében a nők aggasztóan magas számban – egyes becslések szerint nagyjából 2,3 millióan – léptek ki a munkából.

A felvételre irányuló Re-invent programunk projektmunkát, funkciókon átívelő feladatokat, mentorálást, személyes fejlesztést és coachingot is magában foglal.

„A program megtervezésekor mindenképpen lényeges szempont volt, hogy a résztvevők olyan átfogó tapasztalatra tegyenek szert, amely segíti őket a sikeres továbblépésben” – mondja Kilgore.

Az előrefelé vezető út

Noha a pályamegszakítással járó stigma minél kisebbre csökkentése terén még bőven van mit tenni, a visszatérési ösztöndíjnak és egyéb mérföldköveknek köszönhetően mindenképpen történt előrelépés.

A LinkedIn-en például már „gyermekével otthon maradó anya”, „gyermekével otthon maradó apa” vagy „gyermekével otthon maradó szülő” is választható a munkakör megnevezéseként.

Maria Kanarr úgy döntött, hogy a gyermekeivel otthon töltött hét év után visszatér hozzánk.

Ma vezető barrier operations szakértő, az otthon töltött időszakot pedig „csodálatos lehetőségként” emlegeti.

„Lehetőséget kaptam, hogy megmutassam a gyermekeimnek, semmiről sem muszáj lemondani, azonban ide nem mindig a konvencionális úton lehet eljutni. Az utadat az határozza meg, hogy neked mire van szükséged, és ha szerencsés vagy, találsz olyat céget, amely ebben támogat.”

Maria Kanarr
Vezető szakértő

Vállalatunk

Hat dolog, amelyet valószínűleg nem tudott az MSD-ről

2021. 09. 21

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Meglepő érdekességeket tartogatunk az Ön számára különböző hírességekről Thomas Edisontól Meryl Streep-ig.

Az MSD-t immár több mint 130 éve az a meggyőződés vezérli, hogy a nagyszerű gyógyszerek és oltóanyagok megváltoztathatják a világot. Örökségünk és folyamatos fejlődésünk középpontjában olyan gyógyszerek és oltóanyagok felfedezése áll, melyek világszerte életeket mentenek és tesznek jobbá.

Sokan a tudomány, a kutatások és az innováció iránti szilárd elkötelezettségünkről ismernek minket, azonban történetünk során számos meghatározó mérföldkő, pillanat és ember formált minket azzá, akik ma vagyunk. Íme hat kevésbé ismert és meglepő tény vállalatunkról:

1

Az Oscar-díjas színésznő, Meryl Streep édesapja, Harry Streep 25 éven át, 1975-ös nyugdíjazásáig az MSD-nél dolgozott különféle pozíciókban, így például a rahway-i központ bérezési és juttatási igazgatójaként, nemzetközi részlegünk személyzeti vezetőjeként, valamint a külföldi kutatás és tervezés vezetőjeként.

2

1897-ben az MSD saját elegáns gyógyszertárat nyitott Manhattan belvárosában. Az MSD-gyógyszertár az Egyesült Államokban és Európában is ismertté vált, mivel akkoriban egyedülálló módon kizárólag gyógyszereket, édességeket és csecsebecséket árult.

3

Thomas Edison, az izzó feltalálója alapítónk, George Merck szomszédja, egyúttal pedig az MSD első vásárlóinak egyike volt.

4

Az MSD-nél dolgozott annak a férfinak dédunokája, aki az amerikai alkotmány 15. módosításának ratifikálását követően az Egyesült Államok első fekete szavazója volt. Althea Peterson, Thomas M. Peterson dédunokája az MSD személyzeti osztályának munkatársa volt. Az Alkotmány 1870-ben ratifikált 15. módosítása fajra és bőrszínre való tekintet nélkül biztosította a szavazati jogot.

5

Az egyik első munkavállalói szervezetünk az Antiseptic Club (Fertőtlenítő Klub) névre hallgatott. „Mikrobaölők” beceneve ellenére az Antiseptic Clubnak semmi köze nem volt a kórokozók elleni küzdelemhez. Valójában a közösségi szellem előmozdítására jött létre, évenkénti társas kirándulásokat és játékokat szervezett.

6

A 40-es és 50-es években az MSD-nek elsőként sikerült mesterségesen előállítania a később hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyuló kortizont. Az MSD kortizonja segítségével kezelték az ismert fauvista festő, Raoul Dufy ízületi gyulladását is. Dufy a kezelésnek köszönhetően folytathatta a munkát, és hálából az MSD-nek ajándékozta öt festménye reprodukálásának jogát.

Kollégáink

A tudós, aki élvonalbeli kutatásaival a tudomány határait feszegeti

2021. 09. 21

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Amikor a világ legnehezebb kérdéseire próbál választ találni – például arra, hogyan lehet megelőzni az Alzheimer-kórt vagy elpusztítani a daganatos sejteket – Fiona Marshallnak a késői órákban támadnak a legjobb ötletei.

„Meglepő, milyen gyakran fordul elő, hogy egy napközben megoldhatatlannak tűnő probléma kulcsára akkor jövök rá, amikor hajnali négykor felébredek, és hirtelen beugrik, mivel próbálkozhatnánk következőként” – mondja Marshall, az MSD felfedezésért, preklinikai fejlesztésért és transzlációs orvoslásért felelős vezető alelnöke.

Ezek a késő éjszakai ötletelések kétségtelenül nagyban elősegítették azt a sok tudományos felfedezést, amelyet Marshall a karrierje során megvalósított. Marshall több mint 25 éven keresztül vezetett olyan kutatócsoportokat, amelyek számos területen – többek között a daganatos, az idegrendszeri, a gyulladásos és az anyagcsere-betegségek területén – jelentős mértékben hozzájárultak a gyógyszerkutatáshoz.

Kikövezve az utat további női vezetők számára

Noha Marshall és hozzá hasonló nőtársai sokat segítettek a nők tudományos téren való képviseletének növelésében, azért még van hova fejlődni. Az UNESCO Statisztikai Intézetének (UIS) adatai szerint a világ kutatóinak kevesebb mint 30%-a nő.

Marshall szerint ahhoz, hogy több nő lépjen természettudományi, technológiai, mérnöki és matematikai (angol rövidítésük alapján együttesen STEM) pályára, a lányok érdeklődését minél korábban fel kell kelteni a tudomány iránt, és több női példaképet kell eléjük állítani.

Marshall szerint a másik nagy kihívást a munka és a magánélet összeegyeztetése jelenti a nők számára.
„Sok mindenről lemaradtam a gyermekeim életének korai időszakában, az iskolai és iskolán kívüli elfoglaltságaikról, sportmérkőzésekről, és ezt bánom” – mondja.

Marshall korántsem vette könnyedén, hogy kimaradt ezekből az élményekből. Kisgyermekes anyaként néhány évig tanácsadóként és vendégprofesszorként az egyesült királyságbeli Cambridge-i Egyetemen dolgozott, hogy több időt tölthessen a családjával. Amint azonban a gyermekei nagyobbak lettek, ismét visszatért a teljes munkaidős beosztásba.

„Amikor a gyerekeim felcseperedtek, rengeteg időm maradt arra, hogy újra felpörögjek és munkába álljak. „Több időt tudtam a gyerekeimmel tölteni, és teljes értékű karrierem is lehetett úgy, hogy különböző időpontokban más-más ütemben dolgoztam.”

Kétségtelen, hogy ez a vegyes munkarend is hozzájárult Marshall karrierjének sikeréhez.

Az év elején a Royal Society, a legkiválóbb tudósokat, mérnököket és technológusokat tömörítő elismert brit szervezet is a tagjává választotta.

A neurodegeneratív betegségek kezelése

Marshall 2018 áprilisában csatlakozott vállalatunkhoz a főként az időskori betegségekkel foglalkozó új, londoni Discovery Research Center kutatóközpont vezetőjeként. Marshall szerint az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, napjaink legjelentősebb egészségügyi kihívásai közé tartoznak.

„Létfontosságú, hogy megtaláljuk azokat a gyógyszereket, amelyekkel késleltethetjük vagy megelőzhetjük e betegségek kialakulását és súlyosbodását”.

Fiona Marshall

2019-ben Marshall került vállalatunk idegtudományi felfedezések részlegének élére, és ismét kiemelt figyelmet fordít a neurodegeneratív állapotok betegségmódosító terápiáinak megtalálására.

A neurodegeneratív betegségek egyik elsődleges oka feltehetően bizonyos fehérjék toxikus szintű felhalmozódása, amely az idegsejtek elhalásához vezet. Az idegsejtek fokozatos elhalása a tünetek – például a mozgás vagy a kognitív funkciók – súlyosbodásához vezet.

Marshall szerint az agyban található immunjellegű sejtek, az úgynevezett mikroglia sejtek alapesetben az agyat vizsgálják a károsodás jeleit keresve, és ha megtalálják, felszámolják azokat.

„Ha ezek a sejtek nem működnek hatékonyan, akkor nagyobb valószínűséggel halmozódnak fel a mérgező fehérjék. Ezért olyan különböző útvonalakat vizsgálunk, amelyek segítségével a mikroglia sejtek aktiválhatók és hatékonyabbá tehetők.”

A tudomány átfordítása hatékony gyógyszerek kifejlesztésére

2021 elején Marshallt a felfedező tudományok és transzlációs orvoslás részlegének vezető alelnökévé nevezték ki. Ebben a fontos pozícióban Fiona felügyeli vállalatunk gyógyszer- és vakcinajelöltjeinek felfedezését, korai leírását, jellemzését és első humán vizsgálatait.

Marshall tapasztalata különösen kapacitásaink fejlesztése és az új technológiákba történő beruházások során lesz majd hasznos.

Marshall szerint az olyan technológiák, mint a CRISPR génszerkesztés, a humángenetikai fejlesztések, valamint az emberi sejtek és szövetek tenyésztésének új módszerei révén jobban megérthetjük majd a betegségek okait.

„Ezeket az ismereteket aztán világelső kémiai és biológiai szakértelmünkkel ötvözve a betegek javát szolgáló gyógyszerekké alakíthatjuk” – mondja.

Ahogy Marshall továbbra is a tudomány legnehezebb rejtélyeinek megoldásán dolgozik, egyértelmű, hogy hozzájárulása nemcsak új orvostudományi vívmányokhoz vezet, hanem más, tudományos munkát végző nők számára is inspirációként szolgálhat.

„Nehezebben tudok elképzelni hálásabb munkát, mint mások egészségének és közérzetének javításán fáradozni” – fogalmaz Marshall.

TUDJON MEG TÖBBET A HPV-RŐL

Tájékozódjon a hpvdoktor.hu betegedukációs oldalunkon!

A HPV NEM VÁLOGAT.

A férfiak és nők egyaránt ki vannak téve nemi szervi szemölcsök vagy bizonyos daganatos megbetegedések* kockázatának.

A HPV HATÁSA

99%

A méhnyakrákos megbetegedések közel 99%-át a humán papillómavírus okozza1

50%

esélye, hogy valaki élete során HPV-fertőzésen esik át.2

1000

Magyarországon évente közel 1000 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak2

A HPV-fertőzés kezelési lehetőségeinek száma. Míg bizonyos, HPV okozta daganatos megbetegedésekre* léteznek kezelési lehetőségek, maga a HPV-fertőzés jelenleg nem kezelhető.

*HPV okozta daganatos megbetegedések: méhnyakrák, hüvely és szeméremtesti rák, hímvesszőrák†, a végbélnyílás és a középgarat† rákos megbetegedései

†A HPV vakcinák javallata nem terjed ki a fej-nyaki rákos megbetegedések, valamint a hímvesszőrákok megelőzésére.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Referencia:

 1. Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. The Pink Book: Course Textbook – 13th Edition (2015)  https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/hpv.html Letöltés dátuma: 2020.03.27.
 2. Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december

Hero Image

FÓKUSZBAN A MELANOMA

MI AZ A MELANOMA?

A melanoma a pigmentsejtek nagymértékű burjánzása, a bőrdaganatok között az egyik legrosszabb kimenetelű
ráktípus, könnyen képez daganatos áttétet más szervekben.

A melanoma bárhol jelentkezhet a bőrön, akár olyan területeket is beleértve, melyeket nem ér közvetlenül nap,
azonban a bőrfelszín bizonyos pontjain nagyobb valószínűséggel fordul elő:

A melanoma nem válogat: mindkét nem esetében kialakulhat, akár fiatal felnőttekben is.

Hazánkban évente közel
1 700

új melanomás beteget diagnosztizálnak.1

A melanomával összefüggésbe hozható halálesetek száma Magyarországon megközelítőleg évi (2018)
351.1

JELEK ÉS TÜNETEK

Egy új anyajegy a bőrön – méretében, formájában vagy színében változó, vagy eltérő küllemű – fontos figyelmeztető jele
a melanomának, és orvos általi kivizsgálást igényel. Az ABCDE szabály vázolja az anyajegyek azon jellemzőit, melyek melanomára
utalnak, és segítséget nyújt a bőr változásainak ellenőrzésében:

Az egyik oldal nem hasonlít a másikra

Az egyik oldal nem hasonlít a másikra

Az anyajegy nem egységes színű a teljes
területen (Lehet különböző színű, vagy
eltérő árnyalatú ugyanazon színből)

6 mm-nél nagyobb (habár a melanoma esetenként kisebb is lehet)

Az anyajegy méretében, alakjában vagy színében megváltozik

Bármely figyelmeztető jelet beszéljen meg orvosával, különösen, ha úgy érzi, hogy a melanoma kockázata fennáll.

KOCKÁZATI TÉNYEZŐK

Túlzott napozás, szolárium használat

Anyajegyek

Világos bőr, szeplők és világos haj

Előfordulás a családban

Melanoma vagy más típusú bőrrák előfordulása a
személyes kórtörténetben

Meggyengült immunrendszer

Idősebb kor

Férfi nem

Xeroderma pigmentosum
(ritka bőrbetegség, mely befolyásolja a bőr DNS
korrigáló képességét)

LEHETŐSÉGEK A KOCKÁZAT CSÖKKENTÉSÉRE

A melanoma nem előzhető meg teljes mértékben, de a kockázat csökkenthető. A legjobb módszer a védelem az UV sugarakkal szemben, mert azok károsítják a bőrsejtek DNS-ét és kihatnak azon génekre, melyek a bőrsejtek növekedését irányítják. Az UV sugarak elsődleges forrása a nap. Ezért fontos mindig védeni magunkat a naptól, amikor kint tartózkodunk, mivel még felhős időben is átjuthatnak az UV sugarak. Íme néhány lehetőség:

Keressen árnyékot

Az UV sugaraknak való kitétel 10 és 16 óra között a legnagyobb, ha ekkor kint tartózkodik, keressen árnyékot –
fa, ernyő vagy ponyva alatt.

Viseljen kalapot

Próbáljon meg széles karimájú kalapot találni – legalább 5-8 cm széleset – hogy védje az arcát, a fejtetőt, a füleket és a nyakat.

Jól fedő öltözet

Válasszon szoros kötésű vagy szőtt ruhát, és óvakodjon az átlátszó ruházattól. Ne feledje, hogy ha a fény átjut, akkor az UV sugarak is.

Használjon naptejet

Hosszabb kint tartózkodás esetén használjon vízálló, széles spektrumú naptejet, legalább 30 faktorosat.

Hordjon napszemüveget

Védje szemeit és a körülöttük levő érzékeny bőrt. Válasszon olyan napszemüveget, amely a 100%-hoz lehetőleg a legközelebbi védettséget nyújtja az UVA és UVB sugarak ellen.

Járjon évente szűrővizsgálatra

A vizsgálat fájdalommentes és csupán néhány percet vesz igénybe. Az időben felismert melanoma ma már jó eséllyel gyógyítható.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Referencia:

1. GLOBOCAN 2018. Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide in 2018 Hungary. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/348-hungary-fact-sheets.pdf Letöltés ideje: 2021.6.1