Hero Image

Onkológia

29 millió

2040-re a rákos megbetegedések száma világszerte meg fogja haladni a 29 milliót a becslések szerint.¹

33 ezer

Hazánkban évente megközelítően 33 ezren veszítik életüket daganatos betegség következtében.²

A rákos megbetegedések száma egyre nő

A Nobel-díjas felfedezésen alapuló immuno-onkológiai terápia egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének. Ideális esetben a szervezetben előforduló ráksejteket az immunrendszer felismeri és elpusztítja. Ha a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől, a betegség növekedni és terjedni tud. Ezen azonosítást gátló álca iktatható ki immuno-onkológiai kezelésekkel, melyek túlélési előnyt biztosíthatnak a hagyományos terápiákhoz képest, azonban nem egyforma mértékben hatásosak adott ráktípusok esetén és hatásuk egyénről egyénre változhat.

 

Az MSD világszinten vezető az immuno-onkológiai kutatások terén, és elkötelezetten keresi azokat a legjobb biológiai „előjelzőket” (biomarkereket), amelyek segítségével a legnagyobb biztonsággal jelezhető előre a terápia eredményessége. Küldetésünknek tekintjük, hogy személyre szabott terápiát biztosítsunk már kifejlesztett és jövőbeli gyógyszereinkkel is.

AZ IMMUNRENDSZER ÉS A RÁK KAPCSOLATÁNAK MEGÉRTÉSE

A Múlt:

Az 1950-es években a kutatók azt feltételezték, hogy az immunrendszer egyik feladata, hogy felügyelje a szervezetet a ráksejtek kimutatásának és megsemmisítésének céljából. Mindaddig a tudósok és a kutatók a ráksejtekre összpontosítottak, a rákot genetikai rendellenességként kezelték.

A Jelen:

A figyelem a rák növekedésére és annak mikrokörnyezetére irányul, ideértve az immunrendszert is – ez az immuno-onkológiának nevezett megközelítés.

A Jövő:

Az immuno-onkológiai terápiákban olyan lehetőségek rejlenek, melyek alapjaiban változtathatják meg a rák kezelését.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!


Referencia:
1. WHO, International Agency for Research on Cancer – Cancer tomorrow http://gco.iarc.fr/tomorrow/graphic-isotype?type=0&population=900&mode=population&sex=0&cancer=39&age_group=value&apc_male=0&apc_female=0 Utolsó megtekintés dátuma: 2020. 03. 27.
2. WHO, International Agency for Research on Cancer – Hungary Fact Sheet 2018 Globocan http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/348-hungary-fact-sheets.pdf Utolsó megtekintés dátuma: 2020. 03. 27.