Hero Image

Történetünk

“Arra törekszünk, hogy mindig észben tartsuk: a gyógyszer az emberekért van.
Nem a profitért.”

– George Merck

Több, mint 130 éve hisszük, hogy a nagyszerű gyógyszerek és védőoltások megváltoztatják a világot.

Mind a mai napig gyógyszerek és vakcinák felfedezésén dolgozunk. Nem csupán a következő negyedévre, hanem a következő negyed évszázadra hangoljuk üzleti működésünket.

1891

Alapítás
A Merck & Co., Inc. vállalatot 1891. január 1-én alapították meg. A 23 éves George Merck azért hozta létre a céget az Amerikai Egyesült Államokban, hogy vegyi anyagokkal kereskedjen New York-ban és a környező területeken. A Merck & Co., Inc. vállalatot az USA-n és Kanadán kívül mindenütt – így Magyarországon is – MSD néven ismerik.

1933

Az első kutatólaboratórium létrehozása
A Merck Research Laboratories (MRL) kutatólaboratórium a New Jersey állambeli Rahway-ben jött létre az USA-ban. A laboratórium az MSD első szerepvállalását jelentette a gyógyszerkutatás területén, és három különböző részlegből állt: Alapkutatások, Terápiás kutatások, Alkalmazott kutatások.

1936

A B-1 vitamin szintetizálása
Miután elsőként szintetizáltuk a B-1-vitamint, az Amerikai Vegyészeti Társaság folyóiratában (Journal of the American Chemical Society) publikáltuk eredményeinket. Ez a fejlesztés lehetővé tette a vitamin tömeggyártását, így néhány éven belül a termék hozzájárult a B-1-vitamin-hiány okozta betegség (beriberi) visszaszorításához. Az ezt követő években vállalatunk elkötelezetten dolgozott további vitaminok izolációján és szintetizációján, hogy széles körben elérhetővé tegyük azokat.

1940-es évek

A áttörést jelentő sztreptomicin nevű antibiotikum felfedezése
A múltban a tuberkolózis a vezető halálokok közt szerepelt szerte a világon. 1943-ban Dr. Selma Waksman és Albert Schatz felfedezte a sztreptomicint, a kór elleni első hatásos kezelést. Az MSD támogatta Dr. Waksman kutatólaboratóriumát és a gyógyszer szabadalmi jogait birtokolta. Miután felismerték a készítmény jelentős egészségügyi előnyeit, az MSD feloldotta az antibiotikum szabadalmát, hogy a gyógyszer bárki által gyárthatóvá, így a legszélesebb körben hozzáférhetővé váljon a betegek számára.

1950-re a tuberkulózis okozta halálesetek száma közel felére csökkent az Amerikai Egyesült Államokban.

1948

Beléptünk az állategészségügyi piacra a szulfakinoxalinnal
Többévnyi alapos tesztelés után megkezdtük a szulfakinoxalin forgalmazását. A baromfikat veszélyeztető kokcidiózis megelőzésére szolgáló készítmény megnyitotta az állategészségügy területének kapuit az MSD előtt.

1953

Összeolvadás a Sharp & Dohme vállalattal
A Merck és a Sharp & Dohme gyógyszercég összeolvadása közös platformra helyezte az MSD kiterjedt vegyi kutatási és gyártási kapacitásait a Sharp & Dohme gyógyszerfejlesztésével, piaci tapasztalatával és nemzetközi hálózatával. A Sharp & Dohme pennsylvania-i gyártóhelye is vállalatunk tulajdonába került.

1971

Az MMR-vakcina
Az MSD megkezdte a mumpsz, a kanyaró és a rubeola (MMR) védőoltások kombinációjából álló vakcina forgalmazását, amelyet Dr. Maurice Hilleman és Eugene B. Buynak fejlesztett ki.

1977

Az első pneumococcus-elleni védőoltás
Az MSD volt az első, amely vakcinát fejlesztett ki az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is okozó pneumococcus-fertőzés megelőzésére. A kutatás és a fejlesztés Dr. Maurice Hilleman vezetésével valósult meg.

1986

A Hepatitis B-elleni vakcina
Az Amerikai Egyesült Államokban törzskönyvezésre került a hepatitis B-elleni védőoltásunk, amely az első emberi felhasználásra szánt rekombináns vakcina. 1989-ben az MSD átadta a védőoltás technológiáját a kínai kormánynak, ahol a hepatitis B az ország legnagyobb egészségügyi kihívása volt, becslések szerint kb. 100 millió betegséghordozóval.

1987

Az MSD bevezette az első sztatint
Megkezdtük a sztatinok családjába tartozó első készítmény forgalmazását az USA-ban. A gyógyszer egyetemeken, független laborokban, és az MSD-nél dolgozó kutatók több évtizedes kutatásának eredményeként került kifejlesztésre.

1987

Az MSD úgy döntött, hogy a folyami vakság kezelésére szolgáló gyógyszerét korlátlan mennyiségben ajánlja fel ingyen a kór leküzdésére
1987-ben Dr. Roy Vagelos vezérigazgató bejelentette, hogy az MSD folyami vakság elleni gyógyszeréből kész annyit adományozni, amennyi szükséges a kór teljes felszámolásához. E cél eléréséhez vezetőségünk felismerte, hogy számos szervezet együttműködésére van szükség. Így létrehoztunk egy olyan úttörő, az állami szervek és a magánszféra partnerségén alapuló programot, amely később más hasonló gyógyszeradományozási programok megalakulását is ösztönözte.

1989

Az MSD megnyitja magyarországi irodáját
Felismerve azt, hogy egyre nagyobb az igény a magas szintű egészségügyi szolgáltatások és a korszerű gyógyszerek iránt Magyarországon, az MSD 1989-ben megnyitotta tudományos képviseleti irodáját Budapesten.
Öt éves előkészítő munka után 1994. január 1-én megalakult a közép-kelet-európai térség első önálló MSD
leányvállalata, a Merck Sharp & Dohme Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

1995

Az első bárányhimlő elleni vakcina
Az MSD megkezdi a Dr. Maurice Hilleman és csapata által kifejlesztett bárányhimlő elleni védőoltás forgalmazását az Amerikai Egyesült Államokban.

1996

A HIV kezelésére szolgáló gyógyszer engedélyezése
Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 42 napig tartó ellenőrzése után engedélyezte a HIV kezelésére szolgáló készítményünk használatát. A törzskönyvezés előtt a Hatósággal és betegszervezetekkel együttműködve kidolgoztunk egy olyan programot, ami már a kereskedelmi forgalomba helyezés előtt számos beteg számára nyújtott hozzáférést a kezeléshez, térítésmentesen.

2006

A cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerünk engedélyezése
Ebben az évben került forgalomba az USA-ban az első, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerünk, amely a DPP-4-gátlók családjába tartozik, és amelynek szedése a korábban alkalmazott terápiákhoz képest kevesebb mellékhatással jár a betegek számára.

2006

A HPV elleni védőoltásunk bevezetése
A humán papillomavírus ellen kifejlesztett védőoltásunkat a HPV bizonyos típusai által okozott méhnyakrák megelőzésére engedélyezte az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága.

2007-ben az MSD úgy döntött, hogy 5 év alatt 3 millió adag vakcinát adományoz a világ legszegényebb országai számára, hogy támogassa az ottani oltási programokat.

2009

Összeolvadás a Schering-Plough-val
Ebben az évben az MSD és a Schering-Plough sikeresen lezárta az összeolvadás folyamatát, így egy cégként folytatta további működését. E lépés hatására az MSD vált az USA második legnagyobb gyógyszeripari vállalatává (a bevétele alapján).

 

2011

Elindítottuk az MSD for Mothers programunkat
2010-es adatok szerint minden második percben meghalt egy édesanya terhesség alatt, vagy szülés közben. E halálozások sokasága megelőzhető lett volna. Erre válaszul elindítottuk az MSD for Mothers (MSD az Anyákért) nevű globális programunkat, hogy partnereinkkel karöltve javítsuk a várandós és szülő nők egészségét. 2019-re világszerte 48 országban több, mint 9 millió nőt értünk el kezdeményezésünkkel.

2014

Az MSD Magyarországra hozta régiós logisztikai központját
Ebben az évben nyitottuk meg Budaörsön a közép-európai logisztikai központunkat, amely az egész térség gyógyszerellátásában komoly szerepet tölt be, hiszen 14 országot szolgál ki.

Kép forrása: Weborvos

2018

Hazánkban is elérhetővé válik immunonkológiai terápiánk
A daganatellenes kezelések egyik fontos, innovatív gyógyszere került a társadalombiztosítási körbe, ezzel széleskörű hozzáférést biztosítva a magyar betegeknek.

2019

Ebola-elleni oltásunkat engedélyezik
Guineától a Kongói Demokratikus Köztársaságig érő súlyos egészségügyi krízis rázta meg a világot: az eddigi legnagyobb ebola-járvánnyal kellett megküzdenie a világnak a vírus 1976-os felfedezése óta. Mivel a pandémia szűnni nem akaró globális kihívássá nőtte ki magát, az MSD tudósai számos együttműködő partnerrel közösen élen jártak a halálos betegség elleni megoldás keresésében.

A vírus megelőzésére kifejlesztett vakcinánkat 2019-ben törzskönyvezte az FDA felnőttek oltására.