Új szintre lép az MSD és a Szegedi Tudományegyetem együttműködése

Save Print

2023. 04. 03 17:07 +01:00

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MSD magyarországi leányvállalata a Szegedi Tudományegyetemmel. A közös kutatás-fejlesztési tevékenység a vizsgálatok gyorsabb elindítását és az innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést is szolgálja. A vezető gyógyszeripari vállalat és a nagy múltú szegedi intézmény számára jelentős lépés a kooperáció új, szorosabb formája, hiszen egyetemi keretek közt a vizsgálatok széles köre elvégezhető.

Fontos állomáshoz érkezett az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) hazai klinikai kutatóprogramja: az innovatív gyógyszergyártó hazai leányvállalata március elején a hazai egyetemek közül elsőként a Szegedi Tudományegyetemmel írt alá stratégiai szerződést. Az együttműködési dokumentumot ünnepélyes keretek közt prof. dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója írta alá. Az SZTE-n komoly hagyományai vannak az onkológiai kutatásnak, amely az MSD jelenlegi klinikai vizsgálatainak fókuszában áll, de az intézmény tevékenységi területei a gyógyszercég teljes portfólióját lefedik, így a közös kutatásra számos indikációban, széles palettán nyílik lehetőség.

SZTE-MSD aláírás
Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, prof. dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, és dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója

Prof. dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta: „Az egyetem és a cég közös klinikai vizsgálatai a daganatos megbetegedések kezelésére irányulnak. Ezek a terápiák manapság már igen összetettek, bonyolultak és időigényesek, ezért egyre nagyobb szakértelmet kívánnak meg minden résztvevőtől.”  Hozzátette: „Hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak a daganatos megbetegedések, éppen ezért közös érdek a megelőzés, a szűrés, a korai diagnosztika, a terápia és a rehabilitáció kérdése. A terápiás területen óriási jelentőségük van a klinikai vizsgálatoknak, hiszen a betegek ezáltal olyan új, innovatív gyógykezeléshez juthatnak, amelyek a napi gyógyítási rutinban még nem jelentek meg.”

Dr. Fendler Judit, az egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy a klinikai vizsgálatok szervezése és támogatása évek óta az SZTE prioritásai közé tartozik. Ezek a vizsgálatok amellett, hogy a betegek jóllétét szolgálják, jelentős egyetemi bevételi forrást jelentenek. „Reményeink szerint az együttműködés eredményeképpen jelentősen fokozódni fog a közös klinikai vizsgálati tevékenységünk” – hangsúlyozta.

Az egyetem korai fázisú klinikai vizsgálatokra is alkalmas, ún. „fázis 1” centrumában a kutatások első szakaszának elvégzésére is van mód. A klinikai fejlesztés „First in Human” lépése a gyógyszerfejlesztések korai állomása, mikor egy kísérleti szakaszban lévő készítményt először próbálnak ki embereken. A vizsgálat rendkívül szigorú és pontosan szabályozott követelmények mentén, önkéntes résztvevőkkel történik, kizárólag az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által akkreditált centrumokban, mint amilyen a szegedi is.

„Szegeden jelenleg tizenkét MSD vizsgálat folyik, és a magas színtű kooperációtól ennek a számnak a további emelkedését várjuk” – hangsúlyozta dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója. – „Hazánk egyik legnagyobb klinikai kutatással rendelkező gyógyszeripari vállalataként több mint 800 alany bevonásával 300 helyszínen 78, etikai és hatósági normák mentén szigorúan szabályozott aktív kutatást folytatunk, melyekben a betegek saját akaratukból vesznek részt. Célunk, hogy programjainkkal minél közelebb hozzuk az emberekhez a hatékony gyógymódokat. Ebbe a filozófiába illeszkedik ez a mindkét fél számára előnyös együttműködés is. Az Egyetem részére a program keretében nem csupán innovatív klinikai vizsgálati technológiákhoz biztosítunk elsőbbségi hozzáférést, de szakmai tanácsadással és képzésekkel is támogatjuk a projekt sikerét. Fontos ez számunkra, hiszen az MSD Magyarországon az egyik legnagyobb K+F beruházónak számít, évente 2-3 milliárd forintot fordít klinikai vizsgálatok támogatására, világszinten pedig éves bevételének több, mint negyedét kutatás-fejlesztésbe invesztálja.”

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója

Az MSD további stratégiai együttműködéseken dolgozik egyéb intézményekkel is, a klinikai vizsgálatok kiemelkedő színvonalának biztosítása, a szakmai kapcsolatok mélyítése, az információcsere, a tudásmegosztás és elsősorban a betegek érdekében.

HU-NON-00905| Lezárás dátuma: 2023.03.01.