Szorosabbra fűzi együttműködését a Debreceni Egyetem és az MSD

Save Print

2023. 04. 19 14:29 +01:00

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem (DE) és az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD). A felsőoktatási intézmény és a globális gyógyszeripari cég magyarországi leányvállalatának kutatás-fejlesztési kooperációja elősegíti a vizsgálatok gyorsabb elindítását és az innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést a betegek számára.

A megállapodást Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a DE rektora, Prof. Dr. Bács Zoltán, a DE kancellárja, dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője, valamint dr. Barótfi Szabolcs, az MSD klinikai kutatási igazgatója írta alá.

Signing of agreement between the University of Debrecen and MSD
Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása

„A Debreceni Egyetem tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy új alapokra helyezi a klinikai farmakológiát és az intézményben folyó klinikai gyógyszervizsgálatokat. Ennek első lépéseként 2013-ban létrejött a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ, amely nyomán az elmúlt években jelentősen nőtt az egyetem elismertsége a klinikai kutatások és gyógyszervizsgálatok területén. A ma már Gyógyszer- és Élelmiszerfejlesztési Koordinációs Központ néven működő egység komplex tevékenysége jelentős minőségi előrelépést eredményezett a területen. Reményeink szerint ez a fejlődés újabb lendületet kap a most aláírt együttműködés révén” – hangsúlyozta a megállapodás aláírása kapcsán Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

„A Debreceni Egyetem Klinikai Központ hírneve, kiterjedt betegbázisa, nemzetközileg is kiemelkedő szakembergárdája és a korszerű infrastruktúra kiváló feltételeket biztosít a farmakológiai terület további fejlődéséhez, a vizsgálatok számának és eredményességének növeléséhez” – mutatott rá Prof. Dr. Szabó Zoltán. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke hozzátette: a klinikai gyógyszervizsgálatokban való részvétel a klinikai szakorvosok és a szakdolgozók számára is egyedülálló tapasztalatot és megbecsülést jelent.

A klinikai vizsgálatok szervezését végző Gyógyszer- és Élelmiszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója, Prof. Dr. Páll Dénes arról beszélt, hogy a központ egy évtizedes fennállása során a vizsgálatok koordinálása mellett, azok számának növelése, a gördülékeny lebonyolítás elősegítése volt a cél. Számos nemzetközi gyógyszer- és monitorcéggel alakítottak ki kiemelt partneri kapcsolatot. Az együttműködések nyomán jelenleg 326 klinikai vizsgálat fut a Debreceni Egyetemen. Kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemen elérhető tanulmányok a teljes klinikai spektrumot lefedik, bármely fázisú klinikai vizsgálat végzésére felkészült és engedéllyel rendelkezik. A legkorszerűbb terápiák szabályozott körülmények közötti, még a törzskönyvezés előtti elérése és térítésmentes alkalmazása nagyszerű lehetőséget jelent azoknak, akiknél a hagyományos készítmények nem hozták meg a kívánt eredményt.

DE-MSD aláírás
Prof.Dr. Páll Dénes, a Gyógyszer- és Élelmiszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója, dr. Barótfi Szabolcs, az MSD klinikai kutatási igazgatója, dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője, Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a DE rektora, Prof. Dr. Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központjának Elnöke és Prof. Dr. Bács Zoltán, a DE kancellárja.

„Magyarország meghatározó tudásközpontjában a közös munkára már eddig is számos indikációban lehetőségünk nyílt. – hangsúlyozta dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója. – A jelenleg itt zajló vizsgálataink túlnyomó része onkológiai természetű, amely az MSD aktuális klinikai vizsgálatainak fő fókusza. Emellett egyéb terápiás területeken is zajlanak kutatások, és ezek szélesítésére az egyetem kitűnő lehetőséget ad. Debrecenben a kutatások első szakasza, ún. korai fázisú klinikai vizsgálatok is elvégezhetőek, így ez is a tevékenységbővítés egyik lehetséges iránya lehet.

A DE-n 26 aktív MSD vizsgálat folyik, 141 beteg és 10 különböző vizsgálatvezető bevonásával. Emellett három vizsgálatunk indulási fázisban van. Vizsgálataink száma Debrecenben folyamatosan nőtt, és még fontosabb, hogy az MSD vizsgálataiba bevont betegek száma is jelentősen emelkedett az elmúlt három évben. Ez a tendencia az együttműködésünk magasabb szintre emelésével további lendületet kap.”

Dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője hozzátette:Az MSD klinikai kutatóprogramja a Debreceni Egyetemmel kötött stratégiai szerződéssel újabb mérföldkőhöz érkezett. Célunk a betegek érdekeit szolgálni, elérhetőbbé tenni a hatékony gyógymódokat: ezt támogatja ez az együttműködés is. Mindkét fél számára előnyös, mert dedikált erőforrás-menedzsment és információmegosztás mellett innovatív klinikai technológiákhoz biztosít elsőbbségi hozzáférést, valamint szakmai tanácsadást és képzést is magában foglal.

Hazánk egyik legjelentősebb kutatási programjával rendelkező gyógyszeripari vállalataként büszkék vagyunk arra, hogy jelenleg országszerte 74, etikai és hatósági normák által szabályozott klinikai vizsgálatunk zajlik 278 vizsgálati helyszínen, 960 önkéntes beteg bevonásával. Innovatív gyógyszercégként az MSD Magyarországon az egyik legnagyobb K+F beruházó: évente 2-3 milliárd forintot fordít klinikai vizsgálatokra. Globálisan a vállalat éves bevételének több, mint negyedét kutatás-fejlesztésbe forgatja vissza.”