A háztartásomban valakinél pozitív lett a COVID-19-teszt. Biztonságos az ápolásáról otthon gondoskodnom?

A COVID-19-betegség súlyosbodásának szempontjából magas kockázatú személyek számára olyan kezelés válhat szükségessé, amely otthon nem biztosítható, így az otthon ápolásról mindenképp egyeztessen kezelőorvosával. Ha Ön a magas kockázatú csoportba tartozik, pozitív COVID-19-teszt esetén haladéktalanul értesítse kezelőorvosát. Magas kockázatúnak számítanak:

 • az idősek;
 • a várandós nők;
 • a krónikus betegségben szenvedők, életkortól függetlenül (pl. krónikus szív-érrendszeri, légúti, vese-, anyagcsere-, idegrendszeri, máj- vagy hematológiai betegségben szenvedők);
 • a csökkent immunműködésű személyek (pl. rákbetegek, HIV/AIDS-ben szenvedők).

Ugyanakkor, ha valaki az Ön háztartásában pozitív COVID-19-teszteredménnyel rendelkezik, nem tartozik a fenti magas kockázatú csoportba, és nincsenek tünetei, vagy azok enyhék, általában otthoni környezetben is elláthatók. A gondozásra vonatkozóan útmutatót találhat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján.
Amikor másokról gondoskodik, ne felejtsen el önmagára is odafigyelni! Ha COVID-19 fertőzöttel egy légtérben tartózkodik, viseljen maszkot és tartsa be az alábbi óvintézkedéseket:

 • legalább 1 méteres távolságot tartson a betegtől;
 • rendszeresen szellőztessen;
 • mindig a behajlított könyökébe köhögjön, tüsszentsen;
 • rendszeresen mosson kezet.

Folyamatosan kövesse figyelemmel az ellátott állapotának változását, és haladéktalanul értesítse orvosát, amennyiben annak romlása következik be.
Forrás: WHO. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-covid-19-home-care-for-families-andcaregivers, Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

A háztartásomban igazolt koronavírus fertőzött él. Nagyon enyhe tünetei vannak és az orvosom javaslatára otthon fogok gondoskodni kezeléséről. Milyen óvintézkedéseket tartsak be a magam és családtagjaim védelmére?

Még ha szeretne is beteg családtagja számára társaságot és megnyugvást nyújtani, fontos, hogy csökkentse annak kockázatát, hogy Ön és további családtagjai elkapják a koronavírus-fertőzést. Enyhe tünetekkel rendelkező személyek esetén a legjobb, ha ügyel a biztonságos távolságra és óvintézkedésekre, amikor ellátja a beteget.

Kezdjük a legfontosabbal: védje meg a háztartásában élők egészségét!

A COVID-19-fertőzést hordozó személyt el kell különíteni a többi családtagtól, lehetőleg egy saját használatú helyiségbe. Ügyeljen rá, hogy csukva tartja a fertőzött szobájának ajtaját. Lehetőség szerint szellőztessen rendszeresen ebben a helyiségben, és használjon ventilátort a levegő átmozgatására. A fertőzés lefolyása alatt ne engedjen be semmilyen látogatót az otthonába! Ha nincs lehetősége külön szobába elkülöníteni fertőzött családtagját, mindenképp ügyeljen a rendszeres szellőztetésre, amennyiben megoldható.

Másodsorban: védje meg a koronavírusos beteg gondviselőjének egészségét!

A COVID-19-vírus átadása leggyakrabban akkor következik be, amikor az egészséges személy a fertőzött közelében van, vagy közvetlenül megérinti őt. Lehetőleg egyetlen kijelölt személy vegyen részt a beteg otthoni ellátásában.

Amennyiben erre mód van, olyan egészséges személy végezze a beteg ellátását, akinek nincsenek alapbetegségei. A gondviselő a beteggel történő minden interakció ELŐTT ÉS UTÁN mosson kezet. Mind a gondviselő, mind pedig a gondozott viseljen jól illeszkedő maszkot, és törekedjenek arra, hogy lehetőség szerint nyitva legyen a helyiség ablaka, amikor találkoznak.

Figyelje, hogyan érzi magát!

Mind a koronavírusos beteg ellátója, mind pedig a háztartásban élők számára fontos, hogy figyeljék állapotukat; hogyan érzik magukat (még abban az esetben is, ha be vannak oltva és nagyon óvatosak). Általában 5-6 nap szükséges az első tünetek megjelenéséhez, de ez akár 14 napba is telhet. Milyen tünetekre figyeljen? Láz, szárazköhögés és fáradtság. Bármely tünet esetén teszteltesse magát haladéktalanul! Magyarországon a háziorvosoknál ingyenesen elérhetők a COVID-19 kimutatására szolgáló gyorstesztek. Forrás:  https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ujabb-340-ezer-antigen-gyorstesztet-kapnakhaziorvosok-koronavirusgyanus-betegek Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

Az alábbi súlyos tünetek valamelyikének megjelenése esetén késlekedés nélkül forduljon orvoshoz:

 • nehézlégzés
 • mellkasi fájdalom
 • zavarodottság
 • a beszéd vagy mozgás képességének elvesztése.

Figyelje a figyelmeztető jeleket!

Körültekintően kövesse a háztartásában élő COVID-19-beteg állapotának változását. Egyes tünetek arra utalhatnak, hogy sürgős orvosi segítségre van szükség. A fertőzött személy életkorától függően ezek a jelek eltérők lehetnek. A felnőtteknél például a kiszáradás, a légzés nehézsége, vagy a mellkasi fájdalom jelei jelentkezhetnek, esetleg szédülésre panaszkodhatnak. A gyermekeknél előfordulhat, hogy hirtelen zavarodottak lesznek, vagy nem fogadják el a számukra felkínált ételt. Az arcuk és ajkaik kékes színűre változhatnak. A csecsemőknél előfordulhat, hogy nem lesznek képesek anyatejet szopni. Ezek a jelek sürgős orvosi beavatkozás igényére utalhatnak; felmerülésük esetén azonnal keresse fel a beteg kezelőorvosát, vagy a mentőszolgálatot (112-es telefonszám), akik tájékoztatni fogják a teendőkről.

Tartsa tisztán otthonát!

A koronavírus-fertőzött által megérintett felületeket vagy használati tárgyakat legalább naponta meg kell tisztítani és fertőtleníteni kell. A használati tárgyak közé tartoznak többek közt az evőeszközök, poharak, tálcák stb.

A COVID-19 a fertőzött orrából és szájából származó apró folyadékcseppek által terjedhet, köhögés, tüsszentés, beszéd, ének vagy egyszerűen a légzés során. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a fertőzés jellemzően az egy méteres távolságon belül közeli kapcsolatba kerülő személyek közt terjed. A rosszul szellőző helyiségek szintén alkalmasak a fertőzés terjedésére, mivel a beteg szájából, vagy orrából kilépő vírustartalmú cseppek a levegőben szétszóródva fennmaradnak, ill. 1 méteres távolságon túlra is eljuthatnak.

Az emberek azáltal is megfertőződhetnek, ha megérintik a vírust tartalmazó tárgyat/felületet, és utána a szemükhöz, orrukhoz, szájukhoz nyúlnak, a kézmosás elmulasztásával.

Forrás: WHO. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-covid-19-home-carefor-families-and-caregivers, Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

A gondviselő tisztítsa meg és fertőtlenítse a fürdőszobát minden alkalommal, amikor a beteg használta azt – ha ő maga nem képes erről gondoskodni.

A beteg szennyesét a többi családtag ruháival is együtt moshatja, az alábbi óvintézkedések betartásával:

 • Lehetőleg kesztyűben érjen a fertőzött személy ruháihoz.
 • A szokásos mosószerrel és öblítővel mossa a ruhákat, a lehető legmelegebb vízhőmérsékleten, amit az anyag típusa megenged, valamint teljesen szárítsa meg a ruhákat, mielőtt azokat elrakja. Ezek a lépések segítik a vírus pusztulását.
 • Mosás után rögtön mossa meg kezeit szappannal és vízzel, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt.
 • Fontolja meg, hogy a ruhákat eldobható zsákokban tartja a megszokott szennyeskosár helyett.

Használjon külön szemeteszacskót a beteg személy használt zsebkendőinek, maszkjainak és egyéb hulladékának gyűjtésére.

Forrás: UNICEF. https://www.unicef.org/coronavirus/caring-for-sickperson-covid-home Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

Mi a teendő, ha az általam gondozott beteg tünetei rosszabbra fordulnak?

Haladéktalanul keresse fel a beteg kezelőorvosát, vagy a mentőszolgálatot (a 112-es telefonszámon)!

Egyes tünetek arra utalhatnak, hogy sürgős orvosi segítségre van szükség. A fertőzött személy életkorától függően ezek a jelek eltérők lehetnek. Az alábbi esetek sürgős orvosi beavatkozás szükségére utalhatnak:

 • A felnőtteknél például a kiszáradás, a légzés nehézsége vagy a mellkasi fájdalom jelei jelentkezhetnek. Esetleg szédülésre panaszkodhatnak.
 • A gyermekeknél előfordulhat, hogy hirtelen zavarodottak lesznek, vagy nem fogadják el a számukra felkínált ételt. Az arcuk és ajkaik kékes színűre változhatnak.
 • A csecsemőknél előfordulhat, hogy nem lesznek képesek anyatejet szopni.

Forrás: WHO. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-ovid-9-home-care-for-families-andcaregivers, Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

Mennyi ideig maradjon elkülönítve a koronavírusos beteg?

Ha a tünetek megjelenése óta már 7 nap eltelt, és a beteg már legalább 3 napja nem lázas, valamint a légúti tünetei megszűntek, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető.

Amennyiben az enyhe tünetekkel rendelkező igazolt COVID-19-fertőzött az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

A tünetmentes, de igazolt koronavírusos fertőzött elkülönítése a pozitív (PCR vagy antigén) teszt elvégzésének napját követő 7. napon megszüntethető. Amennyiben a tünetmentes fertőzött személy a pozitív tesztet követő 5. napon Ag gyorstesztet végeztet, és az negatív eredményű, szintén közösségbe mehet.

Forrás: Hivatalos Értesítő 2022. évi 1. szám.
A teljes eljárásrend megtekinthető itt: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban. Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

Ha a háztartásunkban van COVID-19 fertőzött, a többi családtagnak karanténban kell maradnia?

A magyarországi szabályozás alapján a fertőzöttel egy háztartásban élők járványügyi megfigyelés alá kerülnek, azaz karanténba kell vonulniuk, amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az elkülönítés történhet a család otthonában.

Forrás: Hivatalos Értesítő 2022. évi 1. szám.
A teljes eljárásrend megtekinthető itt: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

Ha már beoltattam magam a COVID-19 ellen, kockázatoktól mentesen gondoskodhatok olyanról, aki koronavírus-fertőzött?

Nem. Még, ha az összes ajánlott védőoltás-adagot megkapta, akkor is fontos, hogy alkalmazza a megelőzésre vonatkozó előírásokat (pl. maszkviselés, kézmosás stb.). A védőoltás nem nyújt tökéletes védelmet a fertőzés ellen, és Ön továbbra is segítheti a vírus továbbterjedését másokra.

Habár a koronavírus elleni védőoltások rendkívül hatékonyak a súlyos betegség és a halálozás elkerülésére, vannak, akik így is megfertőződhetnek és megtámadhatja a szervezetüket a betegség. Továbbra is fennáll az esély, hogy Ön elkapja a vírust és megfertőz másokat, köztük olyanokat, akik még nincsenek beoltva.

Forrás: WHO. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-ovid-9-home-care-for-families-andcaregivers, Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

Mit mondjak gyermekemnek, ha valaki megbetegedett a családban?

Amikor a családon belül valaki lebetegszik, az nem csak az ő számára jár nehézségekkel. Az, hogy az egyes gyermekek hogyan reagálnak a helyzetre, nagyban függ az életkoruktól. Lehetséges, hogy a fiatalabb gyermekek nem értik meg, hogy mi történik és hirtelen miért nem láthatják szülőjüket vagy testvérüket. Az idősebbeket aggódás és fájdalmas érzelmek gyötörhetik. Egyesek akár saját magukat is okolhatják a történtekért.

Beszéljen arról gyermekével, ami történik a családban, és próbálja megválaszolni az összes felmerülő kérdésüket korukhoz illő szóhasználattal. Ne feledje, hogy a gyermekek nagyon érzékenyek a felnőttektől jövő apró jelzésekre, így figyeljen rá, hogy a beszélgetés során nyugodt maradjon.

Beszéljen velük a vírusról, hogy miért van szüksége a beteg családtagoknak külön töltött időre, hogy felépüljenek, és hogy mindannyiunknak óvatosnak kell lennie, hogy nehogy terjesszük a vírust (erre kifejezetten nagy hangsúlyt helyezzen, ha a háztartásában vannak olyan magas rizikójú személyek, akiknek fokozott védelemre van szükségük).

Vonja be gyermekeit annak megtervezésébe, hogy hogyan fognak együtt megküzdeni a helyzettel. Keressen olyan lehetőségeket, amelyekkel biztonságosan fenntarthatók az elkülönített családtagok közti kapcsolatok, mint például a közös étkezés videótelefonálás segítségével, vagy meseolvasás a csukott ajtón keresztül. Bátorítsa gyermekeit, hogy rajzoljanak, vagy írjanak levelet, amellyel kifejezhetik érzéseiket és erősíthetik a beteg családtagot.

Forrás. UNICEF. https://www.unicef.org/coronavirus/caring-for-sick-person-covid-home Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

Mit tegyek, ha én betegedtem meg?

Ha betegnek érzi magát és/vagy COVID-19 tesztje pozitív lett, maradjon otthon. Állapotának romlása esetén haladéktalanul forduljon egészségügyi szakellátáshoz.

Amennyiben gyermekét egyedül neveli, gondoskodjon arról, hogy valaki gondját viselje, arra az esetre, ha esetleg nagyon beteggé válik ahhoz, hogy ezt a feladatot el tudja látni. A választott gondviselő lehetőleg legyen olyan személy, aki nem tartozik a koronavírus által veszélyeztetett magas kockázatú csoportba.

Pihenjen, igyon sok folyadékot és egyen tápanyagban gazdag ételeket.

Ha lehetséges, külön helyiségben rendezkedjen be, de mindenképp tartson legalább 1 méteres távolságot gyermekétől, valamint gondoskodjon a szoba gyakori szellőztetéséről.

Hordjon jól illeszkedő, száját és orrát eltakaró maszkot, amikor a többi családtagja körében tartózkodik (ők is hordjanak maszkot). Használat után úgy vegye le a maszkot, hogy nem ér hozzá annak valószínűleg fertőzött felületeihez, majd azonnal dobja azt zárt tárolóba. A maszkviselésről további tanácsokat találhat ezen a weboldalon: https://egeszsegvonal.gov.hu/covid-19/maszk-kisokos.html

Ha elkapta a COVID-19-fertőzést, legalább 7 napig el kell különítenie magát másoktól, beleértve a család többi tagját is. Ha a tünetek megjelenése óta már 7 nap eltelt, és már legalább 3 napja nem lázas, valamint a légúti tünetei megszüntek, az elkülönítés megszüntethető és újra közösségbe mehet.

Ha a lázas és légúti tünetei megszűntek, még további 3 napig maradjon elkülönítve. A többiektől való elzárkózás érzelmileg megterhelő lehet – teljesen normális, ha ettől stresszesnek, idegesnek, szomorúnak, ijedtnek vagy mérgesnek érzi magát. Sokat segíthet, ha ez idő alatt is tevékeny marad, fenntartja a napi rutint és beszélgetéseket kezdeményez másokkal telefonon, vagy online.

Amennyiben kisgyermekét szoptatja, azt továbbra is folytassa az alapvető higiéniás szabályok betartásával, mivel a vírus anyatejen/szoptatáson keresztüli átadását nem támasztják alá bizonyítékok.

Forrás: UNICEF. https://www.unicef.org/coronavirus/caring-for-sick-person-covidhome Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

A teljes hazai eljárásrend megtekinthető itt: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban.

Mit tegyek, ha gyermekem megbetegszik?

Amennyiben gyermekén a COVID-19 tüneteit észleli, forduljon orvoshoz, még akkor is, ha a tünetei enyhék.

Ha orvosa azt javasolja, hogy otthon ápolja gyermekét, lehetőleg egyetlen személy gondoskodjon róla, hogy ezzel is csökkentsék a többi családtag – kiemelt figyelemmel a magas kockázatú személyek – megfertőződésének esélyét. A beteget ellátó személy lehetőség szerint olyasvalaki legyen, aki be van oltva és nem rendelkezik alapbetegségekkel. Amennyiben nem lehetséges a beteg gyermek és gondviselőjének elkülönítése a család többi tagjától, igyekezzen a magas kockázatú családtagokat elkülöníteni a fertőzöttől és annak ápolójától.

Ne különítse el gyermekét magára hagyva.

Beszéljen vele a koronavírusról, és hogy miért fontos megpróbálni távolságot tartani a többi családtagtól egy ideig.

Mind a gondviselő, mind pedig a gyermek (6 éves kor felett) viseljen jól illeszkedő maszkot, amikor találkoznak egymással, és rendszeresen mossanak kezet vagy fertőtlenítsék kezüket alkoholos kézfertőtlenítővel.

A pihenés, a bőséges folyadékfogyasztás és a tápanyagban gazdag ételek segítik a gyermek felépülését.

Biztosítsa gyermekét arról, hogy gondoskodni fog róla és egy kis idő, valamint némi pihenés múlva jobban fogja érezni magát.

Hallgassa meg gyermekei kérdéseit és aggodalmait!

A világjárvány sok aggódást és bizonytalanságot hozott mindannyiunk életébe. A koronavírusos megbetegedés sokféle érzelmet válthat ki gyermekéből, a dühtől kezdve, az idegeskedésen át a bánatig. Fogadja el érzéseit és biztosítsa őt, hogy teljesen normális, ha így érez.

A gyerekek körében téves információk is terjedhetnek a COVID-19-ről, ami idegességet és szégyent okozhat bennük. Ellenőrizze, hogy milyen információkról tudnak, és szükség esetén pontosítsa azokat megbízható források alapján (pl. NNK, WHO, UNICEF).

Legyen válaszra kész gyermekei igényeit illetően!

Gondoljanak ki közösen olyan lehetőségeket, amelyekkel kapcsolatban maradhatnak a család többi tagjával és barátaikkal. Próbálja meg a gyermek elkülönítésére használt szobát a lehető leginkább gyerekbarát módon kialakítani.

Ha gyermeke elég jól érzi magát hozzá, próbálja meg kreatív ötletekkel játékra bírni, és stimulálni őt. A játék és tanulás továbbra is fontos része a gyermek életének a betegség lefolyása alatt is.

Figyelje a tüneteket!

Amennyiben gyermekei tünetei romlanak, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát!

Azonnal forduljon egészségügyi szakemberhez, ha csecsemője a korábbiaktól eltérően nem szoptatható, vagy gyermeke hirtelen nem hajlandó elfogadni az ételt, zavartnak tűnik, vagy az arca, ajkai kékes színűvé változnak.

A szoptatáshoz kötődő javaslatok

Folytassa kisgyermeke anyatejes táplálását akkor is, ha a kicsi koronavírusban vagy más betegségben szenved. A szoptatás erősíti gyermeke immunrendszerét és az Ön szervezetében található antitestek átjutnak az anyatejjel, amely így biztosítja a csecsemője fertőzéssel szembeni védekezőképességét.

Forrás: UNICEF. https://www.unicef.org/coronavirus/caring-for-sick-person-covidhome Megtekintés dátuma: 2022. 01. 31.

HU-NON-00710 | Lezárás dátuma: 2022. 03. 23.

Ön, vagy egy családtagja elkapta a koronavírust? Kattintson ide, ha érdekli egy, a COVID-19 megelőzésére irányuló klinikai vizsgálat!