Hepatitis C, HIV

Hepatitis C

Világszerte mintegy 130-150 millió ember szenved hepatitis C fertőzésben1

Európában körülbelül 19 millió hepatitis C-vel fertőzött ember él2

A krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés egy olyan, hepatitis C vírus okozta májbetegség, mely gyulladáshoz vagy a máj megnagyobbodásához vezethet. A betegség HCV-vel fertőzött személy vérével való érintkezés által terjed. A HCV fertőzés idővel májkárosodást okoz, még akkor is, ha tüneteket nem észlelünk. Az MSD fontos küldetésének tekinti a HCV fertőzésben szenvedő betegek kezelését és a WHO irányelveinek megfelelően a mikro-eliminációra hívja fel a figyelmet.

Megfelelő kezeléssel a legtöbb beteg krónikus hepatitis C fertőzése gyógyítható*.

*Egy HCV-vel fertőzött személy akkor tekinthető gyógyultnak, ha a hepatitis C vírust 3 hónappal a kezelés befejezése után nem lehet kimutatni a vérében.

További információért látogasson el a http://hepatitisc-szures.hu/ weboldalra.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

HIV

Az MSD a világ élvonalában jár a HIV fertőzések kezelésében használatos innovatív szerek kutatásában és gyártásában.

Becslések szerint 37,9 millió HIV fertőzött él a világban 2018-as adatok alapján3

Magyarországon a nyilvántartott HIV-fertőzött személyek száma 2015-ben már átlépte a 3000 főt. 4

A HIV (humán immundeficiencia vírus) egy olyan vírus, amely az immunrendszer sejtjeit megtámadva csökkenti az immunrendszer védekező képességét a fertőzésekkel szemben. A HIV nagyobb mértékű szaporodásával párhuzamosan az immunrendszer időről időre gyengébbé válik, így a hordozó egyén egyre fogékonyabb lesz a különböző fertőzésekre. A HIV fertőzés legsúlyosabb stádiumában – melyet AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) állapotnak nevezünk – a betegek szervezete már oly mértékben legyengült, hogy többé nem képes védekezni a szervezetet támadó fertőzésekkel szemben vagy daganatos megbetegedés alakul ki.

A korszerű vírusellenes terápiák bevezetésével a korábbi, gyakran rövid időn belül halálos kimenetelű kórt sikerült egy kontrollálható, krónikus állapottá alakítani. 4

Az MSD hatékony készítményeket kínál a HIV-fertőzött betegek kezelésére, melyek segítségével az érintettek teljes életet élhetnek.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Referenciák:
1.WHO (2016) WHO issuing updated guidelines for treatment of hepatitis C infection;  https://www.who.int/hepatitis/news-events/hepatitis-c-guidelines-2016-story/en/ Letöltés dátuma: 2020.03.27.
2.Negro, F. (2014) Digestive and Liver Disease. Elsevier, Vol. 46. p. 158.
3.WHO – HIV/AIDS data, https://www.who.int/hiv/data/en/ Letöltés dátuma: 2020.03.27.
4.Medicalonline, A HIV/AIDS betegség jelenlegi helyzete Magyarországon, http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_hiv_aids_betegseg_jelenlegi_helyzete_magyarorszagon
Letöltés dátuma: 2020.03.27.

KÖZÖSSÉGI MÉDIA