Hero image

Cukorbetegség

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi kihívását a 2-es típusú diabétesz jelenti.

A cukorbetegség előfordulásának aránya Európa egyes országaiban már a 14 %-ot is eléri1, míg Magyarországon 727 000 beteget érint.2

A 2-es típusú diabétesz olyan anyagcsere-betegség, amely gyakran társul túlsúllyal, elhízással, kóros vérzsírszinttel és magas vérnyomással. Ezek a rendellenességek együtt a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezői. Az összefonódó tünetek összetett kezelést igényelnek.

Az MSD által létrehozott diabeteszinfo.hu oldalon szakemberek által lektorált információkat találhatnak a betegséggel, annak hatékony kezelésével, valamint az életmódváltással kapcsolatban. Mindezek mellett a honlapon dietetikus által összeállított mintaétrendek is találhatóak a cukorbeteg diéta támogatásához.

Az MSD Diabetes Tudástár  néven működő YouTube csatorna videói nagyszerű segítséget nyújtanak a betegek edukációjához, és otthon is végezhető gyakorlatsorokkal segítik a mozgásterápia hatékonyságát.

Az MSD által forgalomba hozott DPP-4-, és SGLT-2-gátlókkal jelentős fejlődést sikerült elérni a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Referencia:

1. dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Régiója igazgatójának közlése https://diabetes.hu/cikkek/diabetes/1602/a-diabetesz-prevalenciaja-no-a-ferfiak-es-stagnal-a-nok-koreben&nofb=true Letöltés dátuma: 2020.03. 27.

2. Jermendy G, Kiss Z, Rokszin G, Abonyi-Tóth Z, Wittmann I, Kempler P, et al.: Trends in antidiabetic treatment prescribed for patients with type 2 diabetes in Hungary between 2001 and 2014 – results from the database analysis of the National Health Insurance Fund. Orv Hetil. 2017 May;158(20):770-778. doi: 1556/650.2017.30769.