A HPV és a HPV okozta daganatos megbetegedések

A HPV FERTŐZÉS GYAKORI, ÉS SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK.

A legtöbb szexuálisan aktív ember találkozik a HPV-vel az élete során. A szervezet az esetek többségében magától leküzdi a fertőzést. Amennyiben a fertőzés tartósan fennmarad, akkor a HPV típusától függően nemi szervi szemölcsök vagy rákos daganatok* alakulhatnak ki. Nem tudjuk megjósolni, ki tudja magától is legyőzni a fertőzést, és a már kialakult HPV-fertőzést nem tudjuk kezelni, így a megelőzés kiemelt fontosságú .

A HPV NEM VÁLOGAT.

A férfiak és nők egyaránt ki vannak téve nemi szervi szemölcsök vagy bizonyos daganatos megbetegedések* kockázatának.

A HPV HATÁSA
0%

A méhnyakrákos megbetegedések közel 99%-át a humán papillómavírus okozza1

0%

A HPV gyakori, több mint 50% az esélye, hogy valaki élete során HPV-fertőzésen esik át.2

0

Magyarországon évente közel 1000 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak2

0

A HPV-fertőzés kezelési lehetőségeinek száma. Míg bizonyos, HPV okozta daganatos megbetegedésekre* léteznek kezelési lehetőségek, maga a HPV-fertőzés jelenleg nem kezelhető.

*HPV okozta daganatos megbetegedések: méhnyakrák, hüvely és szeméremtesti rák, hímvesszőrák†, a végbélnyílás és a középgarat† rákos megbetegedései

†A HPV vakcinák javallata nem terjed ki a fej-nyaki rákos megbetegedések, valamint a hímvesszőrákok megelőzésére.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Referencia:

1. Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. The Pink Book: Course Textbook – 13th Edition (2015)  https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/hpv.html Letöltés dátuma: 2020.03.27.

2. Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december

KÖZÖSSÉGI MÉDIA